Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010
Kategorie: Wszystkie | do obiadu | na ciepło
RSS
poniedziałek, 01 marca 2010
parówki z warzywami
Szybkie danie: ryż gotujemy, a parówki skrojone w talarki, pieczarki w plastry, oraz paprykę w kostkę smażymy. Podczas smażenia można dodać czosnek lub cebulkę.
środa, 10 lutego 2010
mięso duszone w warzywach
Warzywa: marchewkę, fasolkę, cebulkę obieramy, kroimy na mniejsze części (cebulkę w kostkę). Mięso (karkówka wieprzowa lub wołowe do gotowania) kroimy w kostkę.
Dusimy z dodatkiem niewielkiej ilości wody, aż warzywa bedą miękkie, a mięso ugotowane. Proste w przygotowaniu, nieskomplikowane danie. Można dodać dodatkowo 
lub zamiast marchewki czy fasoli: ziemniaki, pietruszkę, kalarepę, białą rzepę lub pieczarki.

poniedziałek, 01 lutego 2010
marchewka na nowo

Prostym sposobem na urozmaicenie marchewki jest duszenie jej w małej ilości wody (marchewka może nawet wystawać częściowo z wody) wraz z dodatkiem cukru (także brązowego). Wodę dolewamy gdy na dnie garnuszka już jej prawie nie ma. Przygotowywana takim sposobem marchewka nie rozgotowywuje się, ma zdecydowany smak (osobiście nie przepadam za warzywami z wody, bo są trochę "wyplute" ze smaku), a cukier nadaje jej szlachetności. 
Może też być smaczną potrawą dla dzieci. 
niedziela, 24 stycznia 2010
kurczak lekko słodko
Do tej potrawy wybieramy te części kurczaka, które można smażyć: udka, piersi lub skrzydełka.
Wpierw przygotowujemy marynatę: miód i musztarda, (jeśli miód jest zbyt gesty można go delikatnie rozcieńczyć wodą; proporcje są dowolne i zależne od smaku, ja daję 1/3 miodu i 2/3 musztardy)) i smarujemy nią jedną część kurczaka i kładziemy tą posmarowaną częścią na gorący olej. Następnie smarujemy marynatą drugą część kurczaka. Do przyprawienia wrzucamy na patelnię pokrojone ząbki czosnku (ja daję 3 duże ząbki na 4 udka), garść rodzynek, skórkę pomarańczową (można dodać również lub zamiennie suszone śliwki, morele, daktyle, migdały). Smażymy na złoto. 
Do kurczaka zrobiłam puree z ziemniaków z dodatkiem selera (2/3 ziemniaków, 1/3 selera) doprawione masłem i gałka muszkatołową. 
Danie szybkie w przygotowaniu, dość tanie (w najprostszej wersji można dodać same rodzynki i czosnek), a wprowadzające orient do naszej kuchni.
20:26, dulcynea_best , na ciepło
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 grudnia 2009
ziemniaczki faszerowane

Przepis jest prosty i dość tani nawet dla większej grupy osób.
Dość duże ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Przekrawamy na pół i ze środka wydłubujemy trochę miąższu, aby powstała mała dziurka, układamy na tacy do pieczenia.

Farsz można przygotowywać na kilka sposób, ja zazwyczaj podaję 2 rodzaje.

Farsz pieczarkowy: pieczarki kroimy w drobiuntką kosteczkę i wraz z posiekaną cebulką smażymy na patelni. Można dodać natki pietruszki. Gdy pieczarki są gotowe, zaciągamy je jajkiem. Gotowy gorący farsz (ważne, bo zimny farsz będzie trudniejszy do nałożenia) nakładamy w zagłębienia ziemniaczków.

Farsz mięsny: kiełbaski typu grillowego (lub w wersji droższej boczek) kroimy w drobniutką kosteczkę i smażymy wraz z cebulką na patelni. Tak samo jak pieczarki gotowy farsz zaciągamy jajkiem i ciepły farsz nakładamy w zagłębienia zamieniaczków.

Ziemniaczki można doprawić strużynkami lub plasterkiem żółtego serka.
Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy w piekarniku 180C 30-40 minut.
Danie może nie jest szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i nadające się do kilkakrotnego podgrzewania.


Ja tradycyjnie już robię to danie na Sylwestra.
22:36, dulcynea_best
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 grudnia 2009
Parówki z cukinią
Dobre, szybkie danie urozmaicone o zielone warzywo.

Można je zrobić na kilka sposobów.
Cukinię pokroić w bardzo cienkie* plastry i "otoczyć" nimi parówki (spiąć z parówką) wykałaczkami, albo po prostu skroić cukinię w kostkę, a parówki w plasterki i razem usmażyć na patelni. Podczas smażenia można dodać czosnek skrojony w plastry. Jako przyprawę do gotowej już potrawy można podać ocet balsamiczny.
Strawa dość szybka w przygotowaniu, ale z urozmaiceniem codzienności.
*Plastry muszą być cienkie, bo zbyt grube zawijane po prostu popękają. Cukinii nie trzeba obierać ze skórki.